Frågor och svar

Hur många hästar finns det plats för på gården?
– Enligt länsstyrelsens regler får vi ha 11-12 hästar beroende på mankhöjd, men deras mått är lite snålt tilltagna så vi har bestämt oss för att ha färre platser. Ambitionen är att ha som flest 4 vuxna hästar med box, och kanske en mindre unghästflock på 2-3 hästar utöver det.

Hur ser ligghallarna ut?
– Vi har tre ligghallar som alla är olika. Den första är 3×12 meter med två öppningar och den står på betongplatta. Här har vi torvbädd med spånpellets som växelströ upptill. Den andra är 6×6 meter och består av en tälthall med god ventilation och sandbotten. Här använder vi spånpellets alternativt halm direkt på sanden vintertid. Tredje ligghallen är 3×9 meter med halm direkt på marken.

Finns det inget vanligt stall?
– Det finns fyra permanenta uteboxar tillgängliga som kan användas vid behov (varje vuxen häst box har varsin box), t.ex. inför tävlingar, vid skador eller om man bara vill ha hästen uppstallad några timmar.

Hur ser utfodringsrutinerna ut?
– Alla hästar har fri tillgång till foderstationen dygnet runt. Här finns hösilage under tak och uppvärmda vattenbaljor. Foderstationen finns på hårdgjord yta för att undvika lera och kladd. I varje hage finns också saltsten.

Hur funkar det med mockning?
– Alla ligghallar samt foderstationer i bruk mockas dagligen. Alla inackorderade mockar ligghall/ar samt foderplatsen två fasta dagar/vecka.

Har hästarna täcken på sig?
– Varje hästägare bestämmer hur de vill att deras hästar ska kläs i olika väder. Vi har en tabell där man i förväg markerar vilket täcke häst ska ha på sig vid tre olika temperaturspann och väder (t.ex. ”Rico ska ha det blå täcket när det är mellan 0-8 grader och regn”). Täckesbyten sker vid behov på kvällen och i den mån det är möjligt under dagen.

Måste jag komma till stallet varje dag?
– Ja och nej. Det beror lite på 🙂 Daglig tillsyn görs i hagen och skulle något se konstigt ut, t.ex. en flughuva sitta på sned, ett avvikande beteende eller rörelsemönster hos någon häst eller om flocken verkar orolig så gör vi en närmare koll och rättar till ev. enkla problem och/eller meddelar ägaren. Men vi känner inte igenom ben, kollar hovar eller liknande dagligen så har du inte tänkt komma är det bra om du ber någon stallkompis eller oss om hjälp med lite extra koll.

Vem trivs på Stall Kilen?
– Förhoppningsvis alla! Vår ambition är att kunna ta ut tränare, kanske arrangera någon kurs och att hitta motivation till bra ridning tillsammans. Vi vill att ni som har häst här gillar tänket med lösdrift och ser fördelarna med att få mer tid över till ridning och hästpyssel. Det finns alla förutsättningar för att skapa ett riktigt härligt gäng som både gör saker tillsammans och som kan backa upp varandra när vardagspusslet inte går ihop.

Vad gäller om jag vill flytta in min häst hos er?
– Giltig vaccination i hästens pass. När du bestämt dig för att du vill stå här vill vi att du gör en parasitkontroll (vi står för den kostnaden) samt gör en avmaskning (som du betalar) innan inflyttning om värdena är för höga. I övrigt förutsätter vi god hästhållning i form av regelbunden verkning/skoning, vaccination, veterinärvård vid behov osv.

Hur mycket hösilage ingår i hyran?
– Så mycket som din häst behöver! Vi tar inte betalt per kilo utan per häst vilket innebär att alla betalar ett fast pris oberoende av vad hästen äter. Alla hästar äter olika mycket beroende på storlek, aptit och behov.

Finns det plats för alla mina saker?
– Varje häst tilldelas hyllplan i groomingdelen samt en garderob, två sadelhängare och två tränskrokar inne i sadelkammaren. I sadelkammaren blir varje häst tilldelas plastbackar för eget foder samt hyllplan i köksskåp.

Vad finns det för ridmöjligheter?
– På gården finns en belyst ridbana 25×50 meter med stenmjöl som sladdas regelbundet. Vi har en enklare hinderpark för gymnastikhoppning och korta banor. På gården finns en kort ridslinga för t.ex. av- och framskrittning och utöver det milslånga ridvägar runt omkring i närheten. Flera ridhus ligger inom en 20-minutersradie med bil och släp, närmaste cirka fyra minuter bort.

Måste min häst gå i flock med andra hästar?
– Här går alla hästar i sällskap med andra hästar. När en ny häst kommer får den gå ensam intill sin tänkta flock i några dagar och bekanta sig med sitt nya hem, och vi släpper ihop först när alla hästarna verkar ha accepterat varandra. Vi kan inte garantera att vissa hästar får gå i samma flock, utan flockens sammansättning avgörs av vilka individer som passar bäst tillsammans, vilket bete som passar bäst osv. Beroende på hur hästarna funkar tillsammans kan det bli en, två eller tre flockar och detta kan förändras över tid. Ambitionen är dock att så få och så små förändringar som möjligt ska göras så att flocken/flockarna blir stabila och trygga.